- تبلیغات -
اختلال خوردن در خواب چیست؟
اختلال خوردن در خواب یا (SRED) که به آن سندروم خوردن شبانه نیز میگویند، نوعی خواب پریشی است که فرد مبتلا دوست دارد بارها نصفه شب سر یخچال برود و ناخوآگاه غذا بخورد. او معمولاً تمایل دارد در خواب غذاهای پرکالری و با ارزش غذایی پایین بخورد. گیجی، حواس پرتی و به یاد نیاوردن این کار از نشانههای سندروم شب خوری است. این اختلال ترکیبی از خواب گردی و پرخوری محسوب میشود.
علائم سندروم خوردن شبانه چیست؟
عموماٌ کسانی که به شب خوری مبتلا هستند، روزها کالری کمتری مصرف میکنند و ترجیح میدهند شب ها سراغ غذاهای چرب و پرکالری بروند. حتی این افراد گاهی سراغ صابون، پودر لباسشویی و دستمال کاغذی هم میروند. حال بیایید با پیژامه سایر علائم خوردن شبانه را بخوانیم.
بیدار شدن برای خوردن در نیمه ابتدایی شب
خوردن حریصانه و بدون کنترل غذا و خوراکی
خوردن مقدار زیادی غذا با حالت دست و پاچلفتی و بی دقت
به یاد نیاوردن و یا مبهم بودن پرخوریها در روز بعد
سندروم خوردن شبانه چقدر شایع است؟
حدود 5% افراد ممکن است در زندگی خود دچار پرخوری شبانه شوند. زنان 2 برابر مردان به غذا خوردن شبانه مبتلا میشوند و تخمین زده اند که 1.5% بزرگسالان در حال حاضرگرفتاراین اختلال هستند.
چه چیزی باعث اختلال خوردن در خواب میشود؟
علت شب خوری هنوز نامشخص است اما بعضی تحقیقات نشان میدهد که ناهنجاری در هورمون لیپتین و گرلین که مسئول کنترل گرسنگی هستند، دلیل خوردن در خواب است. عوامل دیگری که احتمال ابتلا به غذا خوردن در خواب را افزایش میدهد در اینجا آمده است.
- تبلیغات -
- اضطراب یا استرس
- چاقی
- اختلالات سلامت روان از جمله افسردگی
- اختلالات خوردن مانند بولیمی (پرخوری روانی) یا بی اشتهایی
- راه رفتن در خواب
- داشتن خویشاوندی که اختلال خوردن در خواب دارد
- سایر اختلالات خواب مانند آپنه انسدادی خواب و حمله خواب (نارکولوپسی)
- اعتیاد به مواد مخدر
- استفاده از داروی خواب آور مانند زولپیدم (امبین)
چون ممکن است خوردن غذا در خواب ناشی از اختلالات خواب دیگر یا داروهای خاصی باشد، تشخیص سندروم خوردن در خواب با بررسی الگوهای خواب و انواع آزمایشاتی پزشکی ممکن است. ولی خود این اختلال تست مخصوصی ندارد و پزشک با بررسی علائم و گرفتن شرح حال آن را تشخیص میدهد.
ممکن است متخصص خواب از شما بخواهد تا یک دفترچه کوچک بردارید و هر روز وقایع خواب شب قبل را یادداشت کند. اگر یادتان نمیماند که شب قبل چند بار برای خوردن بیدار شدید و چه کار کردید از همسر یا اعضای خانوادتان برای ثبت مشکلات خوابتان کمک بگیرید.
درمان خوردن در خواب چیست؟
برخی از خواب پریشیها خوش خیم هستند ولی خوردن در خواب خطرناک محسوب میشود. گاهی افراد مبتلا نصفه شب هوس آشپزی به سرشان میزند و دست خود را میسوزانند یا میبرند و سلامتی خود را به خطر میاندازند. درمان دارویی خوردن در خواب، زولپیدوم (Ambien) است که با درمان اضطراب، پرخوری در خواب را درمان میکند.
ممکن است خوردن در خواب ناشی از تاخیر فاز یا ناهنجاری در ریتم ساعت خواب بدن نیز باشد. در این موارد درمانهای سبک همراه با رژیم غذایی مناسب میتواند ساعت بدن را تنظیم کند.
اگر تغییر رفتاری و سبک زندگی نتوانست خوردن در خواب را درمان کند، برخی داروها ممکن است تجویز شود. آگونیست دوپامین، اوپیدها، ترازودون و توپیرامات از داروهای درمان خوردن در خواب است که حتماً باید با دستور پزشک مصرف شوند.
سلام.درود بر شما.ممنون از مطالب مفیدتون.من از اصفهان هستم میشه پزشکی که درمان سندروم خواب و خوراک میکنه را معرفی کنید.اولویت با اصفهان ولی شهر دیگری هم باشه مشکلی نیست.سپاس.
سلام، خوشحالیم که از مطالب ما استفاده میکنید، مشکل شما را بررسی خواهیم کرد و بهترین و نزدیکترین کلینیک یا پزشکی که برای درمان شما مناسب باشد، را نهایتا تا فردا خدمتتون معرفی خواهیم کرد. با سپاس?
سلام. ممنون میشم اگر یک دکتر حاذق در این زمینه که مشاوره تلفنی یا اینترنتی بده معرفی کنین. من وضعم خیلی وخیمه.